{$excerpt:n}

Een natuurlijk zwembad omvat twee duidelijk gescheiden zones: een zwemzone (waarvan minstens een gedeelte dieper is) en een (ondiepe) regeneratiezone. In tegenstelling tot de klassieke zwembaden waarvan het water met chemische producten gezuiverd wordt, maakt een natuurlijk zwembad gebruik van de zuiverende eigenschappen van planten om het water schoon en gezond te houden.

Zwembaden met natuurlijke filtratie zijn een streling voor het oog: de planten zijn discreet, zelfs volledig verborgen, en er zijn geen dieren te bespeuren. Hier zijn drie concrete voorbeelden.

1. In harmonie met de natuur

 • Uitgangspunt : de eigenares wilde een zwembad, haar echtgenoot droomde van een vijver. Het logische compromis: een zwemvijver! Het concept sluit echter nauwer aan bij dat van een natuurlijk zwembad dan bij dat van een echte zwemvijver omdat het water heel zuiver is en er geen algen in groeien. Niemand hoeft hier tussen de planten te zwemmen! Het project heeft iets van een waterpartij in een Ardens landschap.
 • Kenmerken : de zwemzone van 4 x 10 m gaat via watervalletjes op in het landschap. Het volledige bassin (met een decoratieve zone vol keien) is 130 m2 groot. De boordstenen in blauwe hardsteen en het terras in ipé verfijnen de esthetiek van het geheel.
 • Techniek : de zwemzone wordt afgebakend door een zone met planten, de filterzone ligt duidelijk apart: op zes meter verwijderd van het bassin, discreet verscholen in de begroeiing.
 • Kostprijs : 750 euro per aangelegde m2 (btw en graafwerken inbegrepen). Voor 130 m2 moet u dus rekenen op 97 500 euro.

2. Een geslaagde renovatie

 • Uitgangspunt : een bestaand zwembad uit 1958 dat lange tijd niet meer gebruikt werd. De nieuwe eigenaars wilden geen klassiek zwembad meer, vandaar hun keuze voor een natuurlijk bassin.
 • Kenmerken : de oorspronkelijke afmetingen bedroegen 12 x 6 m. Aan één zijde werd een filterzone (de zone met de beplanting uitgegraven) en aan de andere zijde werd een muurtje gedeeltelijk neergehaald om een decoratieve zone met keien aan te leggen. De totale oppervlakte beslaat nu 132 m2.
 • Techniek : een groen membraan op de bodem en zijwanden bakent de zwemzone af. Silexkeien (in dit geval uit de Condroz) sieren de aanpalende zone. Goed om weten: gebruik geen keien die te veel kalksteen bevatten, want die beïnvloeden de aard van het water.
 • De filterzone ligt verscholen tussen de planten, achter het bassin. Er werd gekozen voor riet, een van de meest zuiverende plantensoorten. Rondom het bassin werd een terras in ipé aangelegd.
 • Om de zuurstoftoevoer in het water te verzekeren, werd een ‘zwanenhals’ uit inox geïnstalleerd. De zuurstoftoevoer in een natuurlijk zwembad moet trouwens altijd worden verzekerd door het water in beweging te houden (via watervalletjes of andere technieken).
 • Kostprijs : 450 euro/m2 (deze renovatie kost 40 % minder dan een nieuwe zwemvijver).

3. Ultramodern

 • Uitgangspunt : een natuurlijk zwembad dat qua stijl harmonieus moest aansluiten bij de moderne woning van de architect zelf. Alle details werden bijzonder zorgvuldig afgewerkt.
 • Kenmerken : een zwemzone van 3,60 x 9,60 m. De grote trap met dubbele treden, met een breedte van 60cm, vormt tegelijkertijd een plaats in het water waar men kan gaan zitten. Aan één zijde is hij echter uitgerust met standaardtreden. Een decoratieve laterale zone over de hele lengte van het zwembad werd bekleed met donkergrijze natuurtegels. De eigenaar liet zich daarbij inspireren door een bekende Spaanse architect. Uit de tegenoverliggende hogere muur in mortex verzekert een brede waterstraal de zuurstoftoevoer.
 • Filter : de filterzone met planten ligt, duidelijk zichtbaar, achter het zwembad.
 • Troeven : vanuit architecturaal oogpunt vormt dit natuurlijke zwembad een perfect samenhangend geheel met de woning. De boordstenen beslaan dezelfde breedte als de opening van de schuifdeuren, waardoor het zwembad net zo breed uitvalt als de raampartij. De muur in mortex stemt eveneens overeen met een gedeelte van het metselwerk in de gevel. Niets werd aan het toeval overgelaten!
 • Kostprijs : 1 000 euro/m2 incl. btw, of 34 500 euro voor het volledige bad

Tekst Stavie Deroc en Anne Mertens
Foto’s Balnéaris

The post Natuurlijke zwembaden: drie concrete voorbeelden appeared first on Ik ga bouwen.