{$excerpt:n}

In de familie van de isolatiematerialen van biologische oorsprong kenden we al houtvezels, cellulosevlokken, hennep, schapenwol en stro. Elk van deze materialen heeft op basis van zijn technische en ecologische kwaliteiten een plek veroverd op de markt. Vandaag zien we isolatie op basis van gras zijn opwachting maken. Dat is op het eerste gezicht verrassend. Waar we bij hout en stro vlot de link leggen met de bouwsector, lijkt gras namelijk veeleer voorbestemd voor de landbouw. Nochtans blijkt ook dit natuurlijke materiaal een interessant alternatief te zijn voor de isolatie van onze woningen.

Wat is het?

De
Gramitherm-panelen bestaan hoofdzakelijk uit gedroogde grasvezels (70 procent).
Daar worden jutevezels aan toegevoegd, afkomstig van zakken die gebruikt werden
voor het vervoer van cacao- en koffiebonen. Deze vezels geven het paneel
structuur, wat essentieel is om de isolatie eenvoudig te kunnen behandelen en
plaatsen. Het laatste bestanddeel is 8 procent BiCo, een polyestervezel die
alles bij elkaar houdt. De combinatie van deze drie vezeltypes wordt vervolgens
samengeperst en thermogevormd, en tot slot versneden tot isolatiepanelen van 45
tot 240 mm dik.

De eigenschappen

De kwaliteiten van het eindproduct zijn redelijk indrukwekkend. Eerst en vooral isoleert het goed tegen de koude. De lambdawaarde van 0,040 is dan ook vergelijkbaar met deze van traditionele isolatie op basis van minerale wol. Met een thermische faseverschuiving van 11 uur (bij een dikte van 200 mm) houden de “grasmatten” ook warmte van buitenaf tegen. In tijden waarin hittegolven steeds meer de norm worden, is deze kwaliteit zeer interessant. Net als heel wat andere biologische isolatiematerialen helpt de “grasisolatie” ook de vochtigheidsgraad regelen door overtollig vocht te absorberen. Nog interessant is dat het paneel door zijn complexe structuur geluiden van buitenaf goed tegenhoudt.

Gramitherm

Ook
qua veiligheid kunnen de Gramitherm-panelen mooie troeven voorleggen: ze
ontbranden niet en geven geen giftige dampen af. Verder zijn ze bestand tegen
schimmels, trekken ze geen knaagdieren aan en veroorzaken ze geen allergieën.
Hun verwerking is ook gemakkelijk en zorgt niet voor irritatie. Tal van testen
(het Gramitherm-paneel beschikt over een Europese Technische Goedkeuring (ATG))
tonen overigens aan dat de panelen door de jaren heen hun vorm behouden en
flexibel blijven (“veereffect”), wat de plaatsing vergemakkelijkt.

Tot
slot kunnen de graspanelen eenvoudig gerecycleerd worden en wordt hun
levensduur op meer dan vijftig jaar geschat.

Belgische productie

Het Zwitserse team dat dit product ontwikkelde, deed dat op basis van uitgebreid R&D-ervaring, maar voelde zich een stuk minder in hun sas om hun uitvinding te produceren en op de markt te brengen. Dat was wel het geval bij de ervaren Belgische zakenman Christian Roggeman. Overtuigd van de kwaliteiten van het product kocht hij het patent over en richtte hij in 2013 het bedrijf Clean Insulating Technologies SA op. In december 2019 huldigde hij in Auvelais (provincie Namen) een productiesite in met een capaciteit van 120.000 m3 panelen per jaar.

Gramitherm

Momenteel
gebeurt de productie in Wallonië met gras afkomstig uit de polders en Nederland
dat niet aan dieren wordt gevoerd. 

Tekst Denis
Vasilov

Foto’s Gramitherm

The post Gras, een zeer groen isolatiemateriaal appeared first on Ik ga bouwen.