{$excerpt:n}

Compact bouwen

Hoe groter de compactheid, hoe lager het energieverbruik. Een vrijstaande woning met vier gevels heeft een lagere compactheid dan een halfopen bebouwing met drie gevels. En die heeft dan weer een lagere compactheid dan een rijhuis met slechts twee gevels.

Opgelet, compact is niet hetzelfde als klein. De compactheid van een gebouw is de verhouding tussen het beschermd volume – dat deel van het gebouw dat geïsoleerd is – en de totale verliesoppervlakte. Die bestaat uit onder meer de buitenmuren, het dak en de ramen. En die totale verliesoppervlakte is kleiner bij rijwoningen.

Vormefficiëntie

In plaats van de compactheid gebruikt Vlaanderen sinds 2018 de term ‘vormefficiëntie’. Die berekening vergelijkt de totale verliesoppervlakte van een woning met de equivalente oppervlakte van een bol (de ideale vorm, maar voor woningen praktisch niet haalbaar). Het resultaat ligt bij voorkeur alleszins hoger dan 0,7. Dat is bij villa’s met een complexe vorm moeilijk haalbaar.

Tekst Wim Deloof

Openingsbleed © Laurent Brandajs/Arch. F. Brausch 

The post Laag energieverbruik? Kies een rijwoning appeared first on Ik ga bouwen.