{$excerpt:n}

Green building

Ecologie en innovatie, twee termen die nog steeds
brandend actueel zijn en die in de bouwsector praktisch onlosmakelijk met
elkaar verbonden zijn.

Om de ecologische voetafdruk te verminderen, kan enerzijds gekeken worden naar bouwmethodes die gebruik maken van herbruikbare materialen. Anderzijds zetten fabrikanten ook op het niveau van de producten en materialen zelf steeds meer in op ‘ecologie’. Dit vraagt echter om innovatie, op het vlak van technologieën, maar ook op het vlak van denken en ontwerpen.

In samenwerking met Ik ga Bouwen stippelde de organisatie daarom een ecoparcours en een innovatieparcours uit. Langs het ecoparcours ontdek je producten die geselecteerd werden op basis van duurzaamheid en energiebesparing. De innovatieroute brengt je langs een reeks vernieuwende producten.

Smart heating and cooling

Verwarming en koeling spelen een steeds belangrijker rol bij de bouw of renovatie van een huis. Je plaatst immers niet zomaar meer het ene of andere verwarmingssysteem in je woning. Je moet rekening houden met uitstootnormen, EPB-regels, energieverbruik… Bovendien moet het systeem aangepast zijn aan je (ver)nieuw(d)e woning. Met de steeds warmere zomers is ook koeling vaker aan de orde. Al geldt ook hier dat je op een slimme manier moet koelen, wil je je energieverbruik binnen de perken houden.

Domotica kan hier een belangrijke rol in spelen. Met een automatische programmatie is het bijvoorbeeld mogelijk de temperatuur in huis tijdens de daluren te verlagen en huishoudtoestellen op het meest geschikte moment aan het werk te zetten. Dat zorgt voor een lagere maar efficiëntere energieproductie.

Small is beautiful

Voor de afwerking van de woning volgt Batibouw de groeiende evolutie naar kleinere leef- en bouwruimtes. Dat vertaalt zich ook naar kleinere badkamers en keukens. Toch betekent dit niet dat je moet inboeten op comfort en luxe. Integendeel. Badkamers worden dan wel functioneler, er gaat meer aandacht naar design. Ook de natuur krijgt er een plek, met planten en groene toetsen. Ook in keukens zijn donkere tinten populair.

Tekst Jasper De Spiegeleer

The post Batibouw: thema’s appeared first on Ik ga bouwen.