{$excerpt:n}

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is België vastbesloten om zijn koolstofuitstoot tegen 2030 met 35 procent te verminderen en uiteindelijk tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Daarom is het noodzakelijk om ons totale energieverbruik, inclusief elektriciteit, te beperken.

Hoewel het wereldverbruik van elektriciteit voortdurend toeneemt, zou het vorig jaar nochtans gedaald zijn in België, meldt Elia, de Belgische elektriciteitstransmissienetbeheerder. Het zou zelfs het laagste niveau in minstens zes jaar hebben bereikt. Volgens de cijfers van Elia verbruikten de Belgen in 2019 84,7 TWh, tegenover 87,5 TWh in 2018.

De reden voor de daling? Een stijging in efficiëntie voor zowel huishoudens als bedrijven (efficiëntere en minder energieverslindende apparaten, isolatie, etc.). Maar door de toename van het aantal elektrische auto’s en het toenemende gebruik van warmtepompen zou de trend wel eens kunnen keren, waarschuwt Elia.

België, exporteur van elektriciteit

Bovendien zou België voor het eerst in 10 jaar tijd meer elektriciteit hebben uitgevoerd dan geïmporteerd. “Dit is een ommekeer ten opzichte van 2018”, legt Elia uit.

Het jaar 2018 werd inderdaad gekenmerkt door een aanzienlijke invoer van elektriciteit, die 20 procent van het toenmalige elektriciteitsverbruik in België vertegenwoordigde. “Dit betekent dat we van een netto-importtotaal in 2018 (17,5 TWh geïmporteerd/20% van de elektriciteitsmix) naar een netto-exporttotaal in 2019 (1,8 TWh geëxporteerd/2,1% van de mix) gaan”, aldus Elia.

Hoewel de beschikbaarheid van de elektriciteitsproductievloot dit exportniveau verklaart (en in het bijzonder van kerncentrales), speelt ook de opkomst van hernieuwbare energie en windenergie een belangrijke rol. De productie van hernieuwbare energie is in 2019 immers met 17 procent gestegen (11,52 TWh in 2019 tegenover 9,82 TWh in 2018).

De Belgische elektriciteitsrekening behoort tot de hoogste in Europa
Ter informatie: de Belgische elektriciteitsrekening blijft tot de hoogste van Europa behoren (3e duurste, net na Duitsland en Denemarken). De prijs van elektriciteit bedraagt gemiddeld 28,4 euro per 100 kWh.

Tekst Mailys Chavagne (met Belga)
Foto Niko

The post De Belg verbruikte minder energie in 2019 appeared first on Ik ga bouwen.