{$excerpt:n}

1. Waterbestending

Het is niet verwonderlijk dat de vloer in de badkamer waterbestendig en waterdicht moet zijn. Geef daarom de voorkeur aan niet-poreuze vloeren. Het water kan er niet indringen en ze geraken dan ook niet beschadigd. Tegels zijn de meest gebruikte bekleding. Maar aarzel niet om ook andere soorten bekledingen te kiezen.

2. Anti-slip

Ook de mate van gladheid is belangrijk: een beetje water op de grond is genoeg om uit te glijden. Het is een van de meest voorkomende huiselijke ongevallen. Om dit soort ongelukken te voorkomen, kies je een vloer met een anti-slipoppervlak. Er bestaat een Europese norm die regelmatig wordt gebruikt om de slipweerstand op blote voeten te berekenen: DIN 51097. Deze norm geeft vloerbekledingen een score van A tot C, waarbij A het grootste risico op uitschuivers inhoudt.

3. Slijtvast

De slijtvastheid is een onmisbaar kenmerk van vloermaterialen, in elke ruimte. Het bepaalt niet alleen de duurzaamheid en het uiterlijk van je vloer, maar ook het onderhoudsgemak. Je gebruikt allerlei producten in een badkamer (zepen, crèmes, cosmetica, enz.). Het is dan ook in jouw belang een vloer te kiezen die makkelijk te onderhouden is.

© SANOMA

Voor tegels bestaat er een classificatie voor de slijtvastheid van de vloer: de PEI-standaard (Porcelain Enamel Institute). PEI 1-klasse – de laagste weerstandsklasse – leent zich het best voor een badkamer. Hieronder vallen tegels die geschikt zijn voor ruimtes waar mensen niet vaak komen, vaak op blote voeten (of met zachte zolen) en waar het risico op krassen dus klein is.

4. Comfortabel

We denken er niet altijd aan, maar comfort is essentieel in een ruimte waar we vaak op blote voeten rondlopen. Tegels die te koud aanvoelen, allergieën, splinters… Die problemen ga je niet kunnen oplossen door enkel een badmat op de vloer te leggen. Denk hier dus goed over na!

5. Esthetisch

Dit geldt voor elke ruimte: de vloer moet perfect passen bij het meubilair, het sanitair en de muren. Parket gaat bijvoorbeeld perfect samen met een rustieke badkamer. Bewaar wel een zekere homogeniteit tussen de verschillende ruimtes in huis, ook al zijn ze door muren gescheiden.

6. Grootte

De keuze van de grootte verdient ook uw aandacht. Een te klein formaat (mozaïek, tomettes…) verhoogt het oppervlak van de voegen, die over het algemeen poreuzer en minder makkelijk te onderhouden zijn dan de vloer zelf. Aan de andere kant zal een te groot formaat voor te weinig voegen zorgen en de indruk wekken dat je badkamer kleiner is dan ze in werkelijkheid is (je wilt niet de indruk wekken dat er slechts één steen ligt). Een goed evenwicht tussen de afmetingen van de badkamer en die van de vloerbekleding is enorm belangrijk.

7. Betaalbaar

Een nieuwe vloer (laten) plaatsen is niet goedkoop. Kijk dus ook naar het prijskaartje wanneer je je vloer kiest. Maak weloverwogen keuzes en aarzel niet om de opinie van verschillende professionals te vragen. En vergeet niet dat je naast de kosten voor het materiaal, ook rekening moet houden met de plaatsingskosten!

Tekst Mailys Chavagne en Eric Cloes
Foto X2O

The post 7 criteria voor het kiezen van een nieuwe badkamervloer appeared first on Ik ga bouwen.