{$excerpt:n}

Gezien de vele voordelen van LED’s kan het de moeite waard zijn om uw gloei-, spaar-, halogeen- en TL-lampen geleidelijk aan te vervangen door LED’s. Vooral omdat er tegenwoordig een LED-alternatief is voor (bijna) alle soorten lampen. Zelfs sommige oude armaturen (die bijvoorbeeld dertig jaar oud zijn) zijn perfect compatibel met LED’s.

De lampen vervangen?

Gloeilampen en halogeenspots

In Europa zijn in 2012 gloeilampen van de markt gehaald. Normaal gesproken is de overgang dus al gemaakt voor alle lampen die vroeger met dit type werkten. In 2018 onderging halogeen hetzelfde lot. Als je er nog over hebt, wacht dan niet tot de lampen helemaal leeg zijn voordat je ze vervangt. De energiezuinigheid en de lage kosten van LED-lampen zullen de kosten snel genoeg terugverdienen.

TL-verlichting

Het vervangen van een TL-buis door een LED-buis is soms ingewikkeld, vooral vanwege de ballast of de starter die verschilt van buis tot buis. Als de TL-buis echt niet meer werkt, is het beter om het hele armatuur te vervangen.

Spaarlampen

Een spaarlamp heeft niet alleen een kortere levensduur dan een LED, maar is ook niet geschikt voor buitenverlichting vanwege de hoge gevoeligheid voor lage temperaturen. Vanwege het kwik dat het bevat, is de spaarlamp ook vervuilend en gevaarlijk voor de gezondheid (het vereist speciale recycling). Tot slot gaat bereikt het heel traag een hoog lichtvermogen. Soms duurt het 10 minuten om 80% van zijn vermogen te bereiken.

De armaturen vervangen?

Naast het vervangen van de lampen of “relamping” is het mogelijk om niet de lamp, maar het gehele armatuur te vervangen. Het grote voordeel is dat de geïntegreerde LED’s vaak compacter zijn en het resultaat aantrekkelijker is. Bovendien zijn deze armaturen onderhoudsvrij en verhogen ze het lichtcomfort en de efficiëntie. Het nadeel is dat de gehele armatuur aan het einde van de levensduur moet worden vervangen.

Ondanks de aanzienlijke investering die nodig is om een verlichtingsarmatuur te vervangen, zal deze zichzelf zeer snel terugverdienen. Zo wordt bij het ontwerp van de armatuur rekening gehouden met de warmteafvoer van de LED, wat de levensduur ten goede komt.

Tekst Elien Haentjens et Mailys Chavagne
Beeld Unsplash

The post Vervang oude gloeilampen door LED verlichting appeared first on Ik ga bouwen.