{$excerpt:n}

Openingen afdichten

Probeer de leidingen eerst en vooral te beschermen tegen tocht door kleine gebroken ramen of slecht sluitende deuren in de kelder te herstellen. Vaak lopen leidingen door de kelder en deze voorzorgsmaatregelen kunnen je al heel wat leed besparen.

Materialen voor de bescherming van leidingen

Als leidingen langs ramen of door een koudere zone lopen, is het belangrijk dat je de buizen en de waterteller isoleert. Kies daarbij voor de juiste materialen: 

  • Glaswol/rotswol
  • Polyethyleenschuim
  • Verwarmingskabels

Glaswol en polyethyleenschuim zijn de goedkoopste oplossingen. Glaswol kan je rond de leidingen aanbrengen door stukken vast te maken met tape (of ijzerdraad). Bij polyethyleenschuim kies je best voor buisvormige elementen die speciaal voor deze toepassing werden ontwikkeld. Ze passen perfect rond de leidingen en kan je makkelijk sluiten met een ritssluiting of zwaluwstaart. Ter hoogte van de T-stukken kan je met een cutter een insnijding maken in de mousse. Rond kraantjes is een zelfklevende schuimband de beste oplossing.

Leidingen kan je ook tegen de koude beschermen met een verwarmingskabel. Die kan je bijvoorbeeld over de volledige lengte met pvc-tape aan de leiding vastmaken. Gebruik je een verwarmingskabel met ingebouwde thermostaat, positioneer deze laatste dan op het koudste punt. De warmtesonde zal de kabel dan doen opwarmen wanneer de kans bestaat dat de leiding zou bevriezen.

Als je leidingen door een ruimte lopen die zeer gevoelig is voor koude, kan je ook opteren voor een dubbele bescherming. In dat geval maak je eerst een verwarmingskabel vast aan de leiding en isoleer je het geheel met glaswol of polyethyleenschuim.

Wat met leidingen die buiten lopen?

Buitenleidingen kan je het best beschermen door de watertoevoer volledig dicht te draaien en het water daarna uit de buizen te laten lopen. Dat is vooral interessant voor leidingen die je in de winter niet of nauwelijks gebruikt (deze waar je de tuinslang op aansluit bijvoorbeeld). Lukt het je niet om de leidingen te legen, bescherm de buitenkraan dan met een plastic zak. 

Opmerking: opgelet met de vorstmodus van je verwarmingsthermostaat. In bepaalde gevallen (als de verwarmingsbuizen bijvoorbeeld vlak onder het dak lopen) volstaat deze stand niet. Deze leidingen kunnen namelijk bevriezen van zodra de temperatuur in huis onder 7 °C zakt.

Tekst Mailys Chavagne

The post Je leidingen beschermen tegen vorst appeared first on Ik ga bouwen.