{$excerpt:n}

Aan de hand van foto’s legt de architect uit hoe hij de structuur van het oude huis heeft aangepast. “Om de nachtzone met de slaapkamers en de badkamer te vergroten, moesten we de muren van de verdieping optrekken. Erbovenop kwam een plat dak met een houten structuur om de oorspronkelijke constructie niet te overbelasten”, vertelt Eric Grondal. “Door die aanpassing is de oppervlakte van de kamers nu dubbel zo groot.”

Verrassing van formaat

Eerst moest natuurlijk het nodige worden afgebroken. Het volledige dak ging eraf en ook de gevelbekleding werd verwijderd. Het hele gebouw zou worden ingepakt met isolatie, waarop nieuwe, dunnere bakstenen zouden worden gelijmd. Maar bij een renovatie gaan de dingen echter niet altijd zoals gepland. “Achter de oorspronkelijke gevel wachtte ons een verrassing van formaat”, weet de architect nog. “We dachten mooi uitgelijnde gemetselde blokken te vinden, maar ze waren zo willekeurig geplaatst dat het oppervlak te onregelmatig was om perfect vlakke bakstenen tegen te plaatsen. De keuze viel dan uiteindelijk op een pleisterlaag op isolatie: dat is soepeler en flexibeler, en dus beter in staat om oneffenheden op te vangen.”

Grafische lijnen

De eenvoudige vormen en zuivere lijnen van de hedendaagse architectuur komen tot leven dankzij de combinatie van drie contrasterende materialen en kleuren: een witte sierpleister, een donkere basis van hogedruklaminaatpanelen en een warme gevelbekleding in afzelia.

Ook in de woning bepalen de materialen de sfeer. Zo kregen de badkamers een zachte en warme rubberen vloerbekleding in dezelfde tint grijs als de tegels op het gelijkvloers. Hier en daar geven de zwarte accenten van de ramen, het ijzerbeslag, de meubels of de verlichting wat reliëf aan het alomtegenwoordige wit, terwijl enkele muurvlakken in zachte en warme tinten structuur brengen in het lichte decor.

Tekst Marie Delooz
Foto’s Caroline Dethier

Lees de volledige reportage in het dubbele winternummer van Ik ga Bouwen (nr. 426)

The post In beeld: Een radicale transformatie appeared first on Ik ga bouwen.