{$excerpt:n}

Een trap loop je vlot op en af als hij een helling heeft tot 40°. Alles daarboven maakt de trap steiler en daarmee ook minder veilig en minder comfortabel. Om een idee te krijgen: een zoldertrap zit tussen de 40 en 45°.

Hoe bereken ik de ideale helling?

Belangrijk in de berekening zijn de hoogte en de diepte van de treden. We spreken hier respectievelijk over de optrede en de aantrede. Ideaal is een optrede van 18 tot 19 cm en een aantrede van 20 tot 25 cm. Om tot een ergonomisch correcte trap te komen, gebruik je de formule: 2 x optrede + aantrede. Het ideale resultaat ligt tussen de 57 en 63 cm.

Hoeveel plaats neemt de trap in?

Dat hangt naast de helling ook af van het type trap. Een rechte steektrap is bijvoorbeeld eenvoudig van vorm maar is vrij lang en heeft een groot oppervlak nodig om te gebruiken. Een kwartdraaitrap, waarbij de trap boven- en/of onderaan 90° draait, nemen iets minder plaats in.

Tekst Wim Deloof

Openingsbeeld © Pascal Praet

The post Een steile trap om plaatsgebrek op te lossen? appeared first on Ik ga bouwen.