{$excerpt:n}

Ook al is de badkamer van Carine en Geert met zijn 10 vierkante meter eerder bescheiden, ze is gerieflijk. Er staat een bad met douche, een toilet, een groot wastafelmeubel met twee lavabo’s en spiegelkasten, en nog een grote ladekast. Alleen, de ruimte is saai, donker en vooral niet naar de smaak van het koppel. En dat is al zo sinds ze de woning kochten, 17 jaar geleden.

Carine droomt dan ook van een aangename en lichte badkamer, waar ze ook tot rust kan komen. Daar hoeft daarvoor niet per se een bad te staan. Het toilet moet wel in de ruimte blijven staan, maar als het even kan wat afgescheiden van de rest van de badkamer. Dit is immers ook het gastentoilet. Ook een dubbele wastafel en voldoende opbergruimte moeten aanwezig blijven, maar dan in een iets rustiger en harmonieuzer geheel dan nu. Aangezien er geen ramen zijn die naam waardig, is een goede afzuiging belangrijk.

Ontwerp

Een eerste ingreep is het loskoppelen van het toilet van de rest van de badkamer. De bestaande deuropening wordt vergroot en er komt een nieuwe muur die de twee functies van elkaar scheidt. Zo ontstaat er een klein sas met twee deuren: één naar de badkamer en één naar het toilet.

Links van de deur naar de badkamer komt er een raam in melkglas. In de badkamer zelf laat een horizontaal bandraam tegen het plafond licht toe vanuit de garage. Deze twee ramen geven de badkamer een ruimer en lichter gevoel, maar behouden de privacy. Ze zitten beide gevat in een zwart kader, net als de glazen douchewand trouwens. Samen met enkele andere zwarte accenten geven ze de badkamer een hedendaagse look, in combinatie met de witte en lichtgrijze tegels.

Tegen de wanden en in de douche lopen de tegels door tot gelijk met de deur (op 210 cm). Ze worden verticaal geplaatst. De inloopdouche heeft een opstap van 10 cm. Op die manier konden alle leidingen makkelijk worden weggewerkt. Het wastafelmeubel met ingebouwde waskommen zorgt voor een warme noot in de badkamer. Erboven hangen twee rechthoekige spiegelkasten.

In het gastentoilet komen dezelfde tegels terug, eveneens tot op een hoogte van 210 cm. Er is voldoende ruimte voor een hangtoilet en een kleine handwasbak. Boven het ingebouwde toilet zit een ingemaakte kast voor extra opbergruimte.

Wegens het gebrek aan natuurlijke lichtinval worden de ruimtes voorzien van genoeg spots: één plafondspot in het toilet en de sas, en vijf spots in het plafond en drie wandlampen boven de wastafel in de badkamer. In een verlaagd plafond boven het toilet en de sas zit het ventilatiesysteem verborgen. Het voert de lucht uit het toilet en de badkamer mechanisch af, via de garage naar buiten.

Budget

Toestellen badkamer/wc: 5.000 euro
Handdoekradiator: 300 euro
Verlichting: 300 euro
Afbraak muur en nieuwe wand: 1.500 euro
Tegels (incl. plaatsing): 2.400 euro
Deuren: 1.000 euro
Ramen: 2.000 euro

Totaal, excl. btw 12.500 euro

 

Ontwerp: Haykush Harutyunyan

Ontdek de twee andere ontwerpen, van Ives Desmet (DRAWW interior & architecture design studio) en Alizée De Meyer (ADM-AI) in het novembernummer van Ik ga Bouwen.

 

The post Trek je plan: Nieuwe plannen voor een badkamer zonder ramen appeared first on Ik ga bouwen.