{$excerpt:n}

Je bent namelijk niet altijd op de hoogte van de activiteiten vroeger op jouw grond werden uitgeoefend. Stond er vroeger bijvoorbeeld een garage, een drukkerij, een tankstation, droogkuis…? Dan bestaat de kans dat de bodem verontreinigd is. Dankzij De Grote Grondvraag, een initiatief van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM, kan je nagaan of je op zo’n ‘risicogrond’ woont of niet. Is dat het geval, dan kan je een bodemonderzoek aanvragen. Wijst dat onderzoek uit dat de bodem effectief verontreinigd is, dan zal ze misschien moeten worden gesaneerd (afhankelijk van de omvang en de ernst van de vervuiling en het risico op verspreiding). De kosten voor het onderzoek en de sanering worden gedragen door de OVAM. Tenminste als je zelf niet verantwoordelijk bent voor de vervuiling.

Met dit initiatief wil de OVAM alle risicogronden sneller kunnen onderzoeken. Vlaanderen telt er ongeveer 85.000, waarvan iets meer dan de helft al werden gecontroleerd. De rest moet nu volgen.

Je hebt er zelf ook baat bij. Als je van plan bent om je woning op termijn te verkopen, zal je sowieso een bodemattest moeten aanvragen. Kijk je het nu al na, dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

The post Grond vervuild? Laat hem gratis saneren appeared first on Ik ga bouwen.