{$excerpt:n}

Voor- en nadelen

Elektrisch verwarmen kent heel wat tegenstanders, en met reden: het is duur in verbruik, de energie die wordt verbruikt komt meestal voort uit een niet-hernieuwbare energiebron, de efficiëntie is beperkt en het comfort hangt af van het toestel. Bovendien kom je voor geen enkele premie in aanmerking.

© Stiebel Eltron

Toch verklaren een aantal voordelen het (relatieve) succes van elektrische verwarming. Met stip op één: de aankoopprijs. De installatie van elektrische radiatoren is namelijk relatief eenvoudig en betaalbaar, zeker bij renovatie. Bovendien heb je geen verwarmingsketel nodig. Wanneer je een elektrische radiator aansteekt, warmt de ruimte ook snel op (behalve in het geval van inertieradiatoren). Tot slot is de elektriciteitstoevoer in ons land stabiel en constant.

 

Niet ideaal, maar nuttig

Elektrisch verwarmen is dus zeker niet ideaal, maar in een aantal gevallen vormt het wel een goed alternatief:

  • Bijvoorbeeld wanneer je woning niet is aangesloten op het gasnet en je niet genoeg plaats hebt voor een gas- of stookolietank.
  • Het is ook een interessante oplossing in zeer kleine woningen waar de installatie van een verwarmingsketel of warmtepomp de beschikbare ruimte nog krapper maakt.
  • Het gebruik van elektriciteit valt ook te rechtvaardigen als bijverwarming in een (zeer) lage-energiewoning. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen dek je niet alleen de verbruikskosten van bijvoorbeeld je warmtepomp, maar je gebruikt ook nog eens een hernieuwbare energiebron om de elektriciteit op te wekken.

Afhankelijk van de ruimte

Om elektrisch te verwarmen zijn er verschillende oplossingen, naargelang het vooropgestelde gebruik. De elektrische toestellen kunnen dus van ruimte tot ruimte verschillen.

© Acova

In de leefruimte blijkt een inertieradiator bijvoorbeeld de beste keuze. Die slaat de warmte ’s nachts op en geeft die overdag langzaam en constant weer af.

In de slaapkamer, waar de temperatuur idealiter rond 17 °C ligt, vind je vaak elektrische convectoren. Dat zijn nochtans niet de meest geschikte toestellen voor deze ruimte aangezien ze warme lucht uitblazen en de lucht uitdrogen. Voor de slaapkamer kies je beter voor een stralingspaneel.

De badkamer is een geval apart. Echt lang ben je er nooit, maar je hebt er wel weinig kleren aan en vaak ben je ook nog eens nat. De badkamer moet je dus snel kunnen opwarmen tot een temperatuur die hoger is dan in de andere ruimtes van de woning. Een handdoekdroger met blaasfunctie is daarvoor ideaal, aangezien deze handdoeken snel kan drogen en tegelijk de badkamer kan opwarmen wanneer dat nodig is.

 

Tekst Natacha Dumont

Openingsbeeld © Campa

 

 

 

The post Elektrisch verwarmen: zin of onzin? appeared first on Ik ga bouwen.