{$excerpt:n}

Tania en Philippe hebben twee tuinen. Het grote minpunt is echter dat je het hele huis moet doorkruisen om van de ene tuin naar de andere te gaan. Er zit namelijk een hoogteverschil tussen van meer dan 2 meter. Bovendien kan je vanuit de woning niet makkelijk naar de tuin. Dat moet ofwel via de voordeur, ofwel via de kelder. Hoog tijd voor een oplossing!

Ontwerp

Architect Gilles Fostier tekende in zijn ontwerp een nieuw groot raam in de keuken dat uitgeeft op een groot terras in hout. Wanneer het raam openstaat, verlengt het terras de leefruimte en vormt het een volwaardige extra ‘kamer’. Het terras loopt achteraan uit op een balkon dat over de volledige breedte van de woning doorloopt. Bakken met planten en grassen zorgen voor een groenscherm dat zichtbaar is vanuit de eetkamer. Een stalen trap leidt naar het lagergelegen deel van de tuin, waar, op termijn, een zwembad zou kunnen komen.

Aangezien de keuken rechtstreeks moest uitgeven op de tuin, waarom de keuken dan ook niet rechtstreeks in contact plaatsen met de eetkamer? Daarom gingen de muren links en rechts van de bestaande schoorsteen tegen de grond, waardoor twee openingen ontstonden die de ruimtes met elkaar verbinden. De ene opening leidt rechtstreeks naar de toegang tot het terras, de andere naar de keuken. Een groot marmeren werkblad in L-vorm is uitgerust met een dubbele wasbak en een ingebouwde kookplaat. Langs de muur lopen hoge kasten, waar ook de oven en de microgolf een plaatsje kregen. Of hoe het idee van een nieuwe tuin leidde tot een vernieuwde leefruimte – binnen en buiten – waar je met alle gemak vrienden kan ontvangen.  

Budget

 • Installatie werf: 950 euro
 • Afbraakwerken: 1.000 euro
 • Ruwbouwwerken: 1.750 euro
 • Vloerbekleding keuken: 2.400 euro
 • Raam: 5.400 euro
 • Pleister- en schilderwerken: 3.200 euro
 • Keuken (incl. toestellen): 19.500 euro
 • Werkblad: 7.000 euro
 • Terras, balkon, trap en leuning: 22.600 euro
  Totaal, excl. btw 63.800 euro

 

Ontwerp BE-Designer

Ontdek de andere twee ontwerpen van LAB-V en AVAP Studio in het septembernummer van Ik ga Bouwen (nr. 423).

The post Trek je plan: tuin in twee niveaus appeared first on Ik ga bouwen.