{$excerpt:n}

1. Vide

Een vide is een open ruimte die meerdere verdiepingen met elkaar verbindt.  Ligt deze opening aan de voor- of achtergevel, dan zit er vaak een grote raampartij. Het daglicht valt zo overal binnen.

© Yannick Milpas/FORMAT architecten

2. Glazen vloer

Combineer een transparante vloer met grote ramen. Zo dringt het licht door tot diep in de woning. Weet wel dat zo’n vloer, zeker in het begin, wat onwennig kan aanvoelen.

3. Spiegels

Een spiegel in de buurt van de ramen helpt om het licht te verspreiden. Het is een eenvoudige, weinig ingrijpende oplossing. Ook interessant is een aluminium paneel waarmee je de vensterbank overkapt. Het licht schijnt op het paneel en weerkaatst.

4. Lichte kleuren

Kleur speelt een belangrijke rol in je woning. Zet je jouw muren en plafonds in het wit, dan maak je de ruimte heel wat lichter zonder dat je moet kappen of breken.

5. Meubels en planten

Soms hoef je geen dure werken uit te voeren om meer licht binnen te trekken. Het kan volstaan om te spelen met de inkleding van je woning. Houdt een grote kast het licht tegen of staat er een plant voor de ramen? Weg ermee!

6. Dak

Licht dat binnenkomt via het dak schijnt drie keer intenser dan licht dat binnenkomt via gewone ramen. Denk daarom eens aan een koepel, een dakvenster, een lichttunnel of -straat.

 

Tekst Wim Deloof

Openingsbeeld Luc Roymans/Arch. L. Eeckman 

The post Met deze zes tips trek je meer licht in huis appeared first on Ik ga bouwen.