{$excerpt:n}

Wat moet u voorzien?

De functie van de keuken speelt een rol bij het uitrekenen van de benodigde oppervlakte. Een louter werkkeuken zal een stuk minder ruimte inpalmen dan een woonkeuken. Denk bij de inrichting van de keuken zeker aan de samenstelling van het gezin, het leefpatroon (wordt er in de keuken gegeten of niet?) en de activiteiten die zich in de keuken afspelen (koken, eten, wassen, strijken, speelruimte voor kinderen). Als u de verschillende keukenelementen functioneel opstelt, bespaart u achteraf werktijd en moeite. Plaats de kookplaat niet te ver van de spoelbak en zorg voor ruime werkvlakken langs beide kanten van de spoelbak. Reserveer een voldoende groot afzetvlak voor de pannen naast het kookelement. Installeer de kolomkast niet naast het kookvlak: de stelen van potten en pannen kunnen in de weg zitten.

Kasten en fronten

Kasten en keukenfronten bestaan in diverse materialen: hout (eik, perenhout, kers, notenhout, esdoorn, beuk, mahonie), kunststof, MDF, composietmaterialen, foliefronten, aluminium, een combinatie van meerdere materialen. MDF is een kwalitatieve spaanderplaat met een hoge densiteit. Ze wordt onder hoge druk en hoge temperatuur geperst. Kunststoffronten zijn meestal opgebouwd uit een MDF- of spaanderplaat met een laminaatfront of een melaminefront erop. Bij de foliefronten wordt een folie naadloos aangebracht op de MDF-platen. Bij houten kasten wordt gewerkt met fineerfronten en massieve fronten. Fineerfronten zijn samengesteld uit spaanderplaat of een MDF-plaat waarop een fineerlaag is gekleefd. Massieve fronten daarentegen bestaan uit n bepaalde houtsoort. Handgrepen zijn geen noodzaak, de deuren kunnen ook worden geopend met een scharnier, voorzien van een veer die openspringt zodra u ertegen drukt. Soms fungeert de bovenkant van de deur als handgreep. Steeds vaker duiken schuif- en rolluikdeuren op, en deuren die naar boven in de kast schuiven en dus helemaal geen ruimte in beslag nemen. Een uitdraaiplateau of een carrousel is ideaal om hoekjes te benutten. Huishoudapparaten die u elke dag nodig hebt zoals koffiezetmachine, espressomachine, broodrooster en fruitpers, kunt u netjes wegbergen in een rolluikkast.

Werkblad

Pas de hoogte van het werkblad aan de lengte van de gebruiker aan. Er zijn in de hoogte verstelbare werkbladen verkrijgbaar. Handig is ook een werkblad waar u zittend kunt aan werken. Het werkblad moet bestand zijn tegen vlekken, vocht, zuren en krassen en hoge temperaturen tolereren. Interessante materialen voor werkbladen zijn massief hout, laminaten, tegels, granulaatsteen, natuursteen (blauwe hardsteen, graniet), inox, plaatmaterialen. Erg in trek zijn verbeterde kunststofproducten zoals corian, dat gemakkelijk bewerkt kan worden, bestand blijft tegen chemische producten, goed kleefbaar en hygiisch is. Natuursteen mag niet te zacht zijn en moet bestand zijn tegen vlekken. Marmer is poreus en broos, zodat er snel vlekken op komen. Graniet daarentegen is hard, erg duurzaam en bestand tegen wrijving en hitte. Spoelbakken kunnen in- of opgebouwd worden. Handig is een dubbel exemplaar met een afdruiprek. Soms is er ook een vakje voorzien voor etensresten. Spoelbakken zijn doorgaans vervaardigd van kunststof, inox, keramiek, corian, graniet, acryl, geailleerd plaatstaal. De grote verschillen zitten hier in de duurzaamheid, het bestand zijn tegen krassen en de verkleuring. Inox is heel gevoelig voor krassen, keramiek kan fragiel zijn en bepaalde soorten kunststof verkleuren vrij snel en raken gemakkelijk bedekt met zwarte krassen. Kranen moeten gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden zijn. Interessant is een kraan met een uittrekbare handdouche. Op sommige kranen kunt u allerlei toebehoren voor het schoonmaken van flessen en pannen aansluiten.

Warm water

Als u een onafhankelijke productie van warm water wil, kunt u gebruik maken van een boiler of geiser. Een geiser past de vlam aan aan de hoeveelheid water die door het toestel stroomt. Zelfs bij een klein straaltje water springt hij dus aan. Spaargeisers zijn uitgerust met een mengautomaat, zodat de temperatuur per kraan afzonderlijk kan worden bepaald. Nog een ander type schakelt de vlam automatisch uit zodra er te weinig zuurstof in de kamer is, en beperkt de temperatuur van het water zodat niemand zich kan verbranden. Boilers houden een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur. Voordeel: het water kan snel worden getapt. Interessant is de programmeerbare gasboiler die op bepaalde, instelbare tijden, mr water voorziet zodat piekbehoeften opgevangen kunnen worden. Elektrische boilers hebben nogal wat tijd nodig om een nieuwe voorraad water op te warmen, zeker als ze werken op goedkoper nachttarief.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

TIP

In de keuken is een goede verlichting een must. Meestal wordt een algemene verlichting gecombineerd met een speciale verlichting voor het werkblad.

TIP

Als u houdt van lang en veel koken en dus ook nogal wat attributen in huis hebt, kunt u een railsysteem bevestigen boven het werkvlak en onder de kasten. U kunt er pollepels, kruidenrekjes, een kookboek, een keukenrol of ander toebehoren op kwijt.

TIP

Voorzie voldoende stopcontacten en zorg dat ze wat verspreid zitten zodat u bepaalde zaken gemakkelijk van plaats kunt veranderen.

The post Renoveren? Denk aan de keuken! appeared first on Ik ga bouwen.