{$excerpt:n}

 

© Luc Roymans/Arch. Sofie De Clercq

De aanzet van de trap

Beneden zal de plaats van de trap vooral afhangen van de manier waarop de verdieping is ingericht. De eenvoudigste oplossing is vaak de bestaande trap uit te breiden … Op voorwaarde dat er voldoende ruimte is. Een andere optie is om de nieuwe trap in een andere ruimte te plaatsen die een vlottere toegang biedt.

De vorm van de trap

De keuze voor een rechte of wenteltrap, met of zonder overloop, hangt af van de beschikbare ruimte en het punt van aankomst ten opzichte van het vertrekpunt.

 

Vloeropening

Wie een nieuwe trap wil plaatsen, moet een gat in de vloer maken. Hou hiervoor rekening met de bestaande structuur van de draagbalken en muren van het gebouw, anders kan de factuur stevig oplopen.

Het bordes

De plaats waar de trap uitkomt is van invloed op de indeling van de vloer en de verdeling van de kamers. Wanneer de hoogte van de zolder beperkt is, moet je een constante doorloophoogte van 2,10 m van de traptreden tot aan de zoldering in acht nemen. Met die doorloophoogte bedoelen we de verticale afstand tussen de neus van een trede en de hoogtegrens (bovenliggende traparm of recht plafond).

© Laurent Brandajs/Martiat+Durnez architectes

Nog enkele aandachtspunten

Het gewicht: een vloer van de onderste verdieping moet het gewicht van de nieuwe trap kunnen dragen.

De veiligheid: een veilige leuning is onontbeerlijk in het ontwerp.

De breedte: de doorgang naar nachtruimtes mag smaller zijn dan die naar leefruimtes.

Het licht: vraag je af of er natuurlijke lichtinval is. Zo niet, dan moet je een lichtpunt installeren.

De warmte: De opening in de vloer creëert een luchtcirculatie tussen de twee verdiepingen. Een nieuwe thermische situatie om rekening mee te houden.

 

 

Tekst: Cécile Wolfs

Openingsbeeld: Laurent Brandajs/adr architectes

The post Zoldertrappen: de aandachtspunten appeared first on Ik ga bouwen.