{$excerpt:n}

Voor de afwerking van een dakterras zijn er nauwelijks beperkingen. Of je nu houdt van modern, landelijk of iets daartussenin: alles is mogelijk. De enige technische vereiste is dat de afwerking voldoende waterdoorlatend is. Regenwater moet ongehinderd via het onderliggende plak dak naar de afvoer kunnen wegstromen.

© Luc Roymans/NU architectuuratelier

Hartelijk hout

Hout geeft jouw dakterras niet alleen karakter. Er zijn ook heel wat praktische voordelen. Vergeleken met andere vloerafwerkingen is het een licht materiaal, wat zeker op bestaande daken mooi meegenomen is. De draagkracht is beperkt. Kies je voor een te zwaar materiaal dat moet je jouw dakstructuur verstevigen.

Verder voelt hout aangenaam warm aan. Perfect voor wie graag op blote voeten of kousen loopt. Ipé en itauba zijn in dat geval trouwens de beste keuze. Deze hardhoutsoorten splinteren niet. Gebruik daarenboven alleen hout met een hoge natuurlijke duurzaamheid, zoals de hardhoutsoorten padoek, afzelia en afrormosia. Zachte houtsoorten, zoals grenen en douglas, zijn enkel geschikt als ze thermisch verduurzaamd zijn.

Tip: je kan hout ook krijgen in tegelformaat.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn handig om een dakterras snel, stijlvol en onderhoudsvriendelijk af te werken. Ze zijn bovendien licht en kunnen geleverd worden met een antisliplaag, wat zeker aan te raden is op een dakterras. Verder zijn keramische tegels zeer maatvast waardoor ze gemakkelijk te plaatsen zijn. Gebruik wel tegels die voldoende dik zijn: 18 millimeter is het minimum, maar kies toch maar voor 2 centimeter. Plaats je binnen dezelfde tegels als buiten, hou dan rekening met de verschillende diktes. Sommige fabrikanten bieden hun tegels aan in twee maten: één centimeter dik voor binnen, twee centimeter dik voor buiten.

© Yannick Milpas/Kaai 7 Architecten

Als je grote keramische tegels (groter dan 60 X 60 centimeter) wil plaatsen op tegeldragers, is het verstandig om een vijfde tegeldrager te plaatsen om de tegels in het midden te ondersteunen.

Tip: laat genoeg voegen open voor een vlotte afwatering. Keramische tegels laten geen druppel water door.

 

 

Natuursteen en beton

Ook tegels in natuursteen of beton zijn perfect mogelijk op een dakterras. Denk er wel aan dat dit heel wat extra gewicht met zich meebrengt. Je dak moet dan ook sterk genoeg zijn. De dikte van natuurstenen tegels is afhankelijk van het soort steen, maar loopt al snel op tot drie à vier centimeter om voldoende stevigheid te bieden op tegeldragers. Voor betontegels loopt de dikte soms zelfs op tot zes centimeter.

Tip: kies voor gekalibreerde tegels met een maatvaste dikte. Omdat de tegels niet rusten in een mortelbed heb je op een dakterras veel minder ruimte om dikteverschillen te corrigeren.

Tekst Tom Mondelaers

Openingsbeeld Laurent Brandajs/Open Architectes

The post De juiste vloer voor jouw dakterras appeared first on Ik ga bouwen.