{$excerpt:n}

Bij “Smart Building” denken we bijvoorbeeld aan BIM, een platform waarin alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn hun informatie kunnen samenvoegen en consulteren. Ook 3D-printen en -scannen komen aan bod, technieken die een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces garanderen, met meer creatieve mogelijkheden en last-minute aanpassingen.

De term “Smart Building” verwijst ook naar een bewustere, meer duurzame en energie-efficiëntere benadering van de bouw. Zoals het principe van het circulair bouwen, waarbij materialen, producten en goederen slim worden gebruikt én hergebruikt, zodat ze opnieuw in de kringloop terecht kunnen komen.

Twee soorten ontwikkelingen

Volgens architecte Cécile Wolfs zijn er twee soorten technologische ontwikkelingen die onder dit thema vallen: degene die bijdragen tot het ontwerp en degene die het comfort en welzijn van de bewoners vergroten. “Op het vlak van design evolueren de technologieën voortdurend. Je kan gerust bouwen zonder er gebruik van te maken, maar die tools helpen je wel om het ontwerp zo dicht mogelijk bij de wensen van de klant te laten aansluiten.” Een voorbeeld is de ontwikkeling van 3D-visualisatie waarmee bouwheren, eigenaars, kandidaat-kopers… met behulp van virtual reality in het bouwproject kunnen rondwandelen. “Een hele hulp bij de ruimtelijke voorstelling. Je moet je in een project kunnen onderdompelen. En de beste manier voor een klant om te begrijpen wat men hem voorstelt, is door er middenin te gaan staan. Het systeem is niet goedkoop, maar het is nuttig. Het zou dan ook snel betaalbaarder moeten worden.”

Tekst Anne-Catherine De Bast

The post Smart Building appeared first on Ik ga bouwen.