{$excerpt:n}

De huidige woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht, maar dat moet gepaard gaan met een goede luchtverversing en een optimale ventilatie, willen we de kwaliteit van de binnenlucht garanderen. “Dat zijn belangrijke concepten. Bovendien legt de EPB-regelgeving geldende normen op”, constateert Cécile Wolfs, architect bij architectenbureau Wolfs in de regio Luik. “Naast die normen zijn architecten verplicht zich te informeren en relevante kwaliteitsdoelstellingen te hanteren. Vroeger werd dit vaak afgedaan als ‘groen gedachtegoed’. Vandaag hebben we het over gezonde gebouwen en duurzaam bouwen. Het zijn aspecten waarmee je vanaf het begin rekening moet houden, want ze hebben een impact op het ontwerp én het budget.”

Juiste evenwicht

De technologische ontwikkelingen moeten goed worden geïntegreerd, wil je er optimaal nut van hebben. “Je moet ook het juiste evenwicht vinden tussen die nieuwe technieken en een natuurlijk beheer van een gezond binnenklimaat. De beste manier om te ventileren blijft de ramen openzetten. We mogen ons niet verliezen in al die technologische snufjes. Je kan bijvoorbeeld ook werken met ademende materialen zoals natuurlijke isolatie. Het belangrijkste is dat je op één lijn zit met de klant.”

Tekst Anne-Catherine De Bast

The post Een gezond binnenklimaat appeared first on Ik ga bouwen.