{$excerpt:n}

Laat ons beginnen met een situatieschets om de realisatie van het architectenbureau te verduidelijken. Eén belangrijke factor beïnvloedde namelijk het hele project: het hoofdvolume van de woning leunt met zijn blinde gevel tegen een flatgebouw aan. Tenminste, met een deel van die gevel want het appartementencomplex is veel hoger en dieper dan de woning … Tegenover de gemene muur was een smal bijgebouw tegen het hoofdgebouw aangebouwd. Tussen die aanbouw en de blinde gevel bevond zich dus een smalle, volledig overschaduwde onbenutte ruimte.

Vide

“De essentie van de verbouwing was om van die vide een woongedeelte te maken en ze zo goed mogelijk te verbinden met het hoofd- en bijgebouw”, zegt Bertrand Noël, de architect die verantwoordelijk was voor het project. “De woonoppervlakte is uiteraard toegenomen maar het opzet was niet zozeer om het huis te vergroten, dan wel om alle ruimtes met elkaar te verbinden via dit ontbrekende puzzelstuk.”

Bibliotheek over twee verdiepingen

De eigenaars droomden van een bibliotheek op maat. “Een renovatie zonder bibliotheek was voor hen ondenkbaar”, vertelt de architect. “Initieel was ze niet op deze plek gepland maar ze vond er al snel een plaats.” Met een hoogte van zo’n 6 m is de bibliotheek hoger dan ze breed is en geeft ze een nieuwe invulling aan de bestaande blinde gevel. De hoogte, volumes en perspectieven van de uitbreiding komen er optimaal door tot hun recht. Visueel loopt de bibliotheek namelijk dwars door de glazen vloer tussen de keuken en het leessalon.

 

Architect Open Architectes

Tekst Stephan Debusschere

Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het februarinummer van Ik ga Bouwen (nr. 417)

The post Puzzel in 3D appeared first on Ik ga bouwen.