{$excerpt:n}

Welke besparing kan je verwachten?

In theorie zou je met een condensatieketel 6% voor stookolie en 11% voor aardgas kunnen besparen. De ervaring en praktijkvoorbeelden leren ons echter dat je je jaarlijkse energieverbruik met 15 à 20% kan doen dalen wanneer je een oude atmosferische ketel vervangt door een condensatieketel van de nieuwste generatie. In dat geval heb je je investering al na 11 à 14 jaar terugverdiend. Wetende dat een verwarmingsketel gemiddeld om de 25 jaar wordt vervangen, doe je dus altijd een voordeel.

Investeringskost

Als je kiest voor een condensatieketel, kies je voor een beperkte investering die nog steeds lager ligt dan eender welk ander systeem (zoals een warmtepomp of een pelletketel). Je kiest eveneens voor een bewezen, efficiënte en rendabele technologie.

Bij renovatie is het de enige juiste keuze, zeker als het verbruik hoog ligt. Bij nieuwbouw vormen de investeringskosten een reëel voordeel ten opzichte van andere technieken zoals warmtepompen (waarvan het hogere rendement van 300 procent in grote mate tenietgedaan wordt door de hoge kostprijs per kWh elektriciteit). In dat geval moet je jezelf de vraag stellen of je bereid bent meer te investeren in een milieuvriendelijke oplossing.

 

Tekst Gérard Kaiser

Afbeelding  © Viessmann

The post Hoeveel kan je besparen met een condensatieketel? appeared first on Ik ga bouwen.