{$excerpt:n}

Toeval speelt al eens een beslissende factor de richting die mensen uitgaan. Op zoek naar een betaalbare koopwoning met veel zon, botsten Bram en Barbara toevallig op enkele percelen van een nieuwe verkaveling aan de rand van Oedelem. Gezien de compactheid van het bouwterrein besloten ze de bouwzone helemaal in te palmen met een robuuste nieuwbouw. Al was robuust allerminst synoniem voor lomp: de lichte houten ramen doorbreken het massieve karakter van het pand.

Een slag gedraaid

De architect ontwierp het centrale blok bewust schuin. “Van buiten gezien is het huis een kubus”, zegt Bram. “Maar binnenin draaiden we die vierkante vorm met opzet een slag. Zo ontstond er wat meer beweging in het ontwerp”

Je merkt het misschien al, in dit huis is weinig ‘standaard’. Al zeker de ramen niet. “We wilden een overvloedige lichtinval. Als je op jouw stoel door het raam kijkt, lijkt het net alsof je buiten zit. De ramen van vloer lopen van vloer tot plafond. Inkijk was nooit onze zorg. We wilden zoveel mogelijk naar buiten kunnen kijken. Het is immers ongelofelijk hoeveel rust een tuin uitstraalt.”

Technieken

De eigenaars investeerden in een vloerverwarming gecombineerd met een warmtepomp. Hierdoor verbruikt de woning weinig energie. “We kozen voor een lucht-waterwarmtepomp“, verduidelijkt Bram. “Boven op het dak haalt het toestel de warmte uit de buitenlucht, daarmee wordt het water in de boiler opgewarmd. Verder slaat de vloerverwarming maar zelden aan dankzij de vele grote ramen. De zon verwarmt, ook in de winter, de benedenruimtes voldoende.”

Work in progress

De bovenverdieping is voorlopig nog niet klaar. Net als op het gelijkvloers is ook hier een 360°-circulatie voorzien rond een centrale kern : de badkamer . De doorgang naar de masterbedroom is intussen al met gyprocplaten afgesloten. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen de gang later opnieuw open te maken zonder veel moeite”, zegt Bram.

Tot slot wil de eigenaar de deuren naar de beide slaapkamers nog naadloos inwerken in één langgerekte kastenwand. De gang is daar lang en breed genoeg voor. “Ach, ideeën genoeg”, besluit hij. “Nu nog tijd en middelen vinden om alles te realiseren.”

Architect Bultynck Kindt architecten

Tekst Katrien Bonne

Foto’s Yannick Milpas

 

Lees de volledige reportage in het februarinummer van Ik ga Bouwen (nr. 417)

The post Een doos vol vernuft appeared first on Ik ga bouwen.