{$excerpt:n}

1. Europese norm

Er zijn meer mogelijkheden dan ooit om je huis snel en goedkoop uit te rusten met alarmsystemen en camera’s. Toch blijft fysieke beveiliging met inbraakveilige deuren en sloten de absolute basis. Kijk naar de Europese norm EN 1627-1630. Die duidt de inbraakwerendheid aan met weerstandsklassen, van RC1 tot RC6 (RC staat voor resistance class). Volgens preventieadviseurs geldt RC2 als het minimum, maar verschillende fabrikanten doen beter, dus vraag hier zeker naar.

© Schüco

Opgelet: bij garagepoorten is RC2 zowat het hoogst haalbare. Omdat de meeste garagepoorten daar niet aan voldoen, bieden fabrikanten optioneel een speciale veiligheidskit aan, een extra mechanische beveiliging.

2. Gemotoriseerd slot

Je kan ook een gemotoriseerd slot in de voordeur integreren, gekoppeld aan een of meerdere vormen van toegangscontrole. Fabrikanten pakken uit met touchscreens die in de deur verwerkt zitten en meerdere functies combineren, zoals een videofoon, een kaartlezer, een vingerscanner én een codeklavier.

3. Bediening vanop afstand

Bijkomend voordeel van gemotoriseerde sloten is dat fabrikanten hiervoor ook allerhande apps ontwikkelen. Bovendien maakt de klassieke videofoon plaats voor de geconnecteerde variant. Zo kan je altijd en van op eender welke plek controleren of de voordeur of het inrithek goed gesloten is, en de toegang desnoods vanop afstand regelen. Of gebruik je smartphone als toegangsbadge, zodat de voordeur automatisch opent als je in de buurt bent.

© Somfy

4. Digitale veiligheid

Van zodra je gebruikmaakt van geconnecteerde apparaten, bestaat het risico dat de code gekraakt wordt. Theoretisch althans, want fabrikanten investeren fors in encryptietechnologie en digitale vergrendelingen. Voor de koppeling met je smartphone of tablet maken deze systemen gebruik van je draadloos wifinetwerk thuis. Kies daarom een nietszeggende naam voor je netwerk, gebruik geen voor de hand liggende wificode en verander nu en dan het beheerderspaswoord van je router. Eventueel kan je de Wi-Fi Protected Setup (WPS) van je router uitschakelen.

5. Bereid je voor

Gemotoriseerde deursloten bestaan zowel met bedrading als draadloos. De draadloze systemen werken met een in de cilinder geïntegreerde batterij die je met een bedrade of draadloze oplader weer kan opladen. Als je nog niet zeker bent, of je opties wil openhouden voor de toekomst, voorzie dan bij de bouw of renovatie alvast 220 volt aan je voordeur.

 

Tekst Tom Mondelaers

Beeld © Hörmann

The post 5 tips voor toegangscontrole aan de voordeur en garagepoort appeared first on Ik ga bouwen.