{$excerpt:n}

Het verhaal begint een aantal jaren terug. Marc en Sonja woonden al tweeëntwintig jaar in een authentieke Kempische langgevelhoeve in de streek van Kasterlee. Groen, landelijk en knus. Maar, ook met beperkingen eigen aan de oude woningtypes: besloten ruimtes, kleine ramen, lage plafonds, donkere plaatsen. “De drang naar licht en ruimte was na al die jaren groot geworden”, verklaart Marc de grote omslag. Het contrast tussen het hoevetje en de moderne viergevelwoning kan immers moeilijk groter genoemd worden.

Patio

Architect Stijn Janssens en de bouwheren waren het snel eens over het organigram en de volumetrie. Drie verdiepingen – kelders inbegrepen – maximale openheid binnen, een vide die een ruimtelijke brug slaat tussen de bovengrondse verdiepingen en overal glas. De context was echter niet evident. Het perceel ligt langs een drukke gewestweg en is niet optimaal georiënteerd, met de tuin aan de oostkant en in het zuiden nog een aantal andere bouwkavels. De uitdaging bestond er dan ook in de leefruimtes van voldoende zon en licht te voorzien, zonder in te boeten op de privacy.

De oplossing vond de architect in het uitsnijden van een patio in de zuidelijke gevel. Op die manier trok hij het vanuit het zuiden centraal licht tot in het hart van de woning. En kwam er een extra buitenruimte bij met voldoende privacy.

Vloeiende ruimtes

Binnen leest het helder grondplan als het abc van de architectuur. Alle ruimtes, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping, vloeien quasi naadloos in elkaar over. Het aantal deuren werd tot het strikte minimum herleid. Voordeur, kelderdeur, toiletdeur: that’s it.

 

Tekst Jos Segaert

Foto’s Liesbet Goetschalckx

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 416

The post In beeld: Patio geeft licht vrij spel in deze open woning appeared first on Ik ga bouwen.